După 1 an... Tăierea moţului la “Campineanul.ro”.

Actualitate (Categoria articolului)

 

Un lung şir de primăvară ne umple de liber, festivism şi fum de grătare în jurul Paştilor şi începutului lunii mai. Orice elan creator se pune-n practică după ghiftuiala şi lehamitea marilor sărbători. Ce se naşte-n zodia taurului, mai ales în locurile unde nu există coridă, are şansele triumfului cu respect pentru măreţie şi fertilitate, pentru forţă şi tenacitate. Din punctul de vedere al astrologilor, dar şi al oamenilor cu spirit de observaţie ascuţit, zodia taurului are şi o altă componentă răzbătătoare în plan afectiv, romantismul.

Din tenacitate, din forţă creatoare şi din mult romantism, acum un an, în zodia asta frumos încornorată, se năştea un proiect: “Campineanul.ro”. proiectul n-a stat prea mult nici în faşă, nici la alăptat, nici la alintat şi gângurit, s-a ridicat repede în picioare şi a început să grăiască. A scris primul articol, a luat primul interviu, şi-a definit primul cadru şi primii parteneri, susţinători, colaboratori, prieteni; a reuşit să devină o “instituţie”, un nume frecventat, o voce care să fie luată-n seamă, în serios; şi s-a-mplinit anul de când… când… a-nceput.

Să ne aducem în minte sugestiv versuri de Lucian Blaga: “orice-nceput se vrea fecund,/ risipei de dedă florarul…” Despre florar ca luna mai nu simţim nevoia să relatăm, mai ales acum, când maiul ăsta ne supără de câţiva ani cu apăsări meteorologice de toamnă târzie. În schimb elogiem “Florarul”, persoana care a luat taurul câmpinean de coarne (deocamdată ne referim la zodie şi dileme ideatice, nu la anumiţi tauri concreţi şi dileme existenţiale ale urbei, despre astea şi aceştia se va fi tot vorbit în alte episoade), despre ea, apariţia aparent misterioasă, Doamna care s-a dat într-o zi jos din maşină la noi în oraş şi îndrăgostindu-se de plaiurile câmpinene şi-a imprimat cu ostinaţie ca aici să-şi adune câteva mai multe tentacule ale vieţii şi să înfăptuiască ceva pentru locurile de care tocmai se îndrăgostise. Nu ne minunăm. Nu e ceva nou, foarte mulţi oameni mai mult sau mai puţini celebri au simţit o atracţie metafizică pentru Câmpina şi au zăbovit sau sălăşluit îndelung în ea.

Despre Mihaela Alina Dumbravă aveţi pentru prima dată ocazia să aflaţi mai multe detalii în emisiunea “25´” de săptămâna aceasta (ştim că sunteţi curioşi ce?, de ce?, cum?, şi ca ce chilipir sau ghişeft?.) A trăit şi-a văzut în viaţa ce i-a fost hărăzită până acum mai ceva decât mulţi dintre noi n-am fi putut parcurge, experimenta sau asimila în 10 vieţi. O femeie încă tânără, puternică, frumoasă, elegantă, stilată, inteligentă, cultă ce-ţi inspiră la prima vedere prestanţă, respect, admiraţie, distanţă; o persoană deschisă, sinceră, plăcută, fascinantă în conversaţie, o distincţie feminină a cărei abordare este plină de francheţe şi obiectivitate; nu încearcă să se bage în sufletul omului cu o atitudine de felină, înfruntă realitatea favorabilă sau ostilă cu circumspecţie şi realism. Acestea sunt calităţile ei umane pe care le poartă stindard şi nu se desparte de ele decât…, iar în ceea ce priveşte defectele ei, aici nu există o unanimitate de opinii, ci doar păreri personale şi subiective ale fiecăruia care a avut vreodată a socializa în mod direct cu dânsa (în cazul în care acestea s-ar forma după zicala: “tot omu-i cârcotaş” - dar, de obicei, nu e cazul).

După cum vă înştiinţam, a trecut un an peste “Campineanul.ro” cu multă strădanie în culise, cu un număr de cititori mulţumitor, cu rubrici şi editoriale, filmări şi reportaje realizate şi puse cap la cap în redacţia ce-şi află locul într-o clădire mică şi primitoare vecină cu “Protoeria Câmpina”. Probabil că binecuvântările din sediul Protoieriei au ieşit şi s-au răspândit prin vecinătate, fapt care a adus şi publicaţiei noastre un soi de bine şi bună derulare. Cei care au pus suflet, timp şi energie la continuitatea acestui proiect sunt o mână de oameni, chiar la propriu spus, căci îi poţi număra pe degetele unei mâini.

La un an de la înfiinţare am pus-o de-o petrecere la sediu, unde au fost invitaţi prieteni, cunoştinţe, colaboratori, personalităţi care au răspuns invitaţiei noastre pentru emisiunea “25´“ şi pentru alte ştiri şi proiecte. S-a servit “o măzlină, o furseacă, o atenţie” şi a curs şampania. Discuţiile au fost demne de înregistrat şi dat pe post. Din păcate nu s-a recurs la aşa ceva din motive de etică profesională - asta ne-nsemnând neapărat că s-au vorbit prostii. Atmosfera a fost veselă şi destinsă, muzica ambientală discretă, persoanele care s-au perindat de-a lungul zilei pe la redacţie au plecat de la noi înseninate şi cu gândul de a reveni în redacţie cu prezenţa sau cu ştiri. De ieri, nu mai suntem o publicaţie “cu moţ”, chiar dacă ne-am dori să fim cea mai cu moţ.

Naşa tuturor naşelor, Mihaela Alina Dumbravă, promotoarea acestei publicaţii, “a rupt turta” pe capul “Campineanul.ro” şi a decis schimbări, îmbunătăţiri şi trăinicie în viaţa acestui format virtual. Tot simbolic, fiecare participant, după ce şi-a elogiat partea de moţ care a fost el, a tăiat trecutul şi l-a depus la arhivă, ca să lase să crească un moţ nou şi trainic prin contribuţia lui viitoare. Cu excepţia celui care scrie acest articol, toată redacţia este formată din oameni tineri, talentaţi şi dornici de afirmare, în frunte cu “şefa”, vivat!, vivat!, vivat! (adică de trei ori trăiască!).

La această petrecere nu s-au servit mici, grătare, şaorma, burgeri sau manele, pentru că vremea nu a permis-o, şi nu numai de-aia. La mulţi ani, Campineanul.ro!

 

Dan Precup