“Gangrenele” orașului i-au dejucat planurile primarului Alin Moldoveanu. PUZ-ul și Pasajul Subteran nu au trecut de Consiliul Local.

Actualitate (Categoria articolului)

Forma propusă de primarul Alin Moldoveanu pentru PUZ-ul municipiului Câmpina nu a fost votată de majoritatea consilierilor locali, în ședința de pe 28 decembrie. Argumentele expuse de aceștia pe rețelele de socializare, premergător votului și vehemnța cu care au susținut neregulile din spatele proiectului propus, l-au determinat pe primar să recurgă la jigniri și injurii către aceștia și către toți cei care nu sunt de acord cu Pasajul său. Cel mai nou termen folosit de primar pentru a-i descrie pe opozanții săi a fost gangrene”. Deși rugat în nenumărate rânduri de președintele de ședință și de publicul din sală să nu mai folosească acest termen, edilul n-a putut să se abțină… Aproape la fiecare intervenție pe care a avut-o pe durata ședinței, primarul Alin Moldoveanu a făcut referire la opozanții săi din Consiliul Local, din presă și societatea civilă, practic la toți câmpinenii care nu sunt de acord cu domnia sa, ca fiind “gangrene”…

Defășurarea ședinței

La sedinta ordinară din data de 28 decembrie au fost inițial prezenți în sală 17 din cei 19 consilieri locali ai municipiului, iar după depunerea jurământului de către noul consilier din partea Partidului Verde, Lorena Iordache, au devenit 18 cu drept de vot. Consilierul local Liviu Davidescu a lipsit de la ședință.

Încă de la început s-a simțit presiunea pe care primarul și consilierii pro pasaj au început să o pună pe colegii lor de consiliul, dar nici ceilalți nu au venit fără temele făcute la ședință.

Înainte de votarea ordinii de zi Primarul Alin Moldoveanu a cerut să se mai introducă încă 5 proiecte, în speranță va convinge consilierii si opinia publică de buna sa credință în dezvoltarea orașului. Între cele 5 puncte, unele aveau ca subiect câteva dintre problemele ridicate de cititorii noștri pe pagina de FB, la articolul publicat în data de 23 decembrie. Astfel, s-au propus: parteneriat cu CJPh pentru realizarea Centurii de Est a municipiului Câmpina, modernizarea străzilor Orizontului și Voila și realizarea unei parcări la intersecția Erupției cu Uniunea Europeană.

Aceasta a fost momentul în care și consiliera PSD Livia Lupu a intrevenit solicitând o rocadă între puntele 5 și 6 de pe ordinea de zi, dorind astfel să evite o eventuală retragere a punctului PUZ-ul de către Primar, în cazul în care Acordul cu Consiliul Județean ar fi fost din nou refuzat de majoritatea consilierilor.

După câteva minute de la începerea ședinței și luări de cuvânt ale unor consilieri, s-a trecut ca prin brânză de primele patru puncte și s-a ajuns la cel mai important… punctul 5 – Aprobarea PUZ-ului.  Dezbaterea pe acest subiect a durat peste două ore...

La un moment dat, în timp ce primarul Alin Moldoveanu, într-un monolog de aproape o oră insista asupra faptului că, de fapt pasajul a fost votat și că dacă nu se votează PUZ-ul azi va trebui să dăm banii înapoi pentru finanțare, toți consilierii locali ai PSD au părăsit sala de ședințe în semn de protest. Au revenit, însă după câteva minute și au participat la dezbateri.

Consilierul local din partea USR, Valentin Crețu a luat cuvântul și a explicat colegilor consilieri și primarului că nu este vorba despre un vot pentru pasaj ci despre un vot pentru realizarea unui proiect de regenerare urbană, cu peste 300 de puncte, în care este propus și pasajul. Nu este un vot pentru pasaj.

Consilierul Local Andrei Duran a luat cuvântul de mai multe ori, menționând printre altele ca ne aflăm în afara termenului legal pentru votul pasajului. De asemenea, tot el a cerut executivului primărie să spună dacă există sau nu un contract de execuție pe care dacă nu îl onorăm vom fi nevoiți să dăm banii înapoi. Evident că nu există și a scos la iveală presiunile nejustificate puse asupra consilierilor pe acest subiect.

Horțiu Zagan a luat cuvântul și a argumentat ca nu știe cand a votat pasajul, dar ca la ultima dezbatere s-a discutat despre un pasaj, iar varinata care a ajuns pe masa prezintă două pasaje mai mici. A cerut explicații, care evident au fost evitate prin diversiune de primarul Alin Moldoveanu.

Ioan Musat - președinele PSD Câmpia a luat cuvântul. Acesta i-a cerut primarului să explice de ce proiectul făcut pe zona centrală nu are avizele MAI, MApN, SRI și a redat din textul proiectului că nu este vorba despre o zonă parțial centrală, așa cum a afirmat în ședință edilul, ci fix de o zonă centrală, deci are nevoie de aceste avize. Tot președintele PSD a adus în fața consilierilor și contractele semnate de Primărie cu o firmă pentru realizarea proiectului, înainte ca PUZ-ul să fie votat de consilieri. Practic a scos la iveală o ilegalitate pe care mulți dintre consilierii care au votat pentru nu au sesizat-o sau nu au droit să o ia in considerare.

Ultima alocuțiune a venit din partea lui Marian Nistor, care a enumerat mai multe date tehnice eronate din proiectul PUZ-ului, pe care cei mai mulți dintre noi poate nu le-au identificat în matrialele de ședință, dar pe care un funcționar public cu state vechi nu poate să le rateze.

Prin toate intervențiile făcute, consilierii și cei prezenși în sală care au luat cuvântul au încercat să explice că nu exită nicio presiune pe care ar trebui să o simtă. Nu există niciun ban care trebuie returnat, așa că nici votarea PUZ-ui în forma propusă nu este obligatorie, așa cum a încercat primarul Alin Moldoveanu să arate în intervențiile sale.

După multe intervenții ale consilierilor, atât pro cât și contra, la ora 19.30 min s-a supus la vot: 9 PENTRU, 6 ÎMPOTRIVĂ, 3 ABȚINERI. PUZ-ul în forma propusă de primarul Alin Moldoveanu a picat.

Inevitabil a picat și propunerea de parteneriat cu Consiliul Județean în vederea construirii Pasajului.

Următoarele puncte de pe ordinea de zi au trecut usor de votul consilierilor, asta poate și pentru faptul că primarul a părăsit sala de ședințe și s-a așternut liniștea.

Vă invităm să următiți materialul video realizat cu imagini de la ședința Consiliului Local din data 28.12.2022