Festivalul Câmpina Artelor și Sporturilor - retrospectiva sportivă.

Sport (Categoria articolului)

De foarte puțin timp s-a încheiat Câmpina Artelor și Sporturilor, mărețul festival de o lună al Municipiului Câmpina, un festival care a propus un program variat prin care se încerca includerea cât mai multor categorii de vârstă la această așa zisă sărbătoare a câmpinenilor. Partea sportivă s-a bucurat de mai multe competiții în care, în prim plan s-au aflat copiii. La prima vedere a fost o inițiativă frumoasă, menită să promoveze tinerii talentați din oraș, însă la o privire se poate observa cu ochiul liber că evenimentul a fost un prilej perfect pentru primarul Alin Moldoveanu să facă băi de mulțime printre iubitorii sportului din Câmpina și să pozeze într-un mare susținător al sportului din municipiul nostru. Bineînțeles, Alin Moldoveanu, sportiv de performanță, iubește cu siguranță sportul, însă după 3 ani de mandat nu se vede vreo îmbunătățire notabilă în infrastructura menită să vină în ajutorul celor care fac performanță în municipiul Câmpina.

 

Începutul Festivalului și Parada Sportivilor:

Ce s-a întâmplat?

Pe scurt, toată lumea știe că pe 1 Septembrie, în debutul Festivalului atleții de performanță din Câmpina au defilat prin centrul orașului și au avut ocazia să își prezinte trofeele, diplomele și medaliile obținute, ce au fost expuse pe Bulevardul Culturii. Am văzut mult ”aur” pe bulevardul istoric, rezultatul a mulți ani de muncă depusă de sportivi, antrenori, preparatori fizici și toți cei implicați în fenomen. La prima vedere se prezenta ca un eveniment frumos dar, din păcate, am înțeles cu toții că fost făcut doar să ne facă să uităm alte proiecte care trebuiau finalizate la acea dată. Pe 1 Septembrie 2023, Câmpina trebuia să inaugureze o sală de sport nouă, modernă, cu toate cele necesare practicării mai multor discipline. Din păcate nici până la dată publicării acestui articol, sala cu pricina nu este gata. Modernizarea Școlii Nr.7 ”B.P.Hașdeu”, proiect în care era inculsă și construcția sălii de sport ce ar urma să deservească instituției de învățământ, trebuia finalizată pe 1 Septembrie, însă la mai bine de o lună de la expirarea termenului de finalizare, nimeni nu știe când o să fie gata lucrările.

 

Echipele de la CS Câmpina au câștigat turneul de baschet fără probleme:

Prima competiție din cadrul Festivalului a fost prea puțin promovată și a stat sub semnul întrebării, deoarece, după cum am menționat mai sus, locul desfășurării acestei competiții nu era stabilit. Cu sala de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” în renovare, nu existau prea multe opțiuni pentru desfășurarea acestui eveniment. Până la urmă, pe ultima sută de metri, cei de la Școala Centrală au binevoit să găzduiască Cupa Câmpina Sporturilor.

Atât echipa masculină antrenată de Cristina Potgieter, cât și echipa feminină antrenată de Liviu Dochia au câștigat turneul la pas. Mai mult, echipa de fete nu a avut rivale, tinerele baschetbaliste, jucând un meci de Gală cu doamnele baschetului câmpinean din ”Generația ‘70”, apoi un alt meci cu o echipă de băieți de la CS Valea Călugărească.

La final turneului, primarul Alin Moldoveanu a realizat festivitatea de premiere, obicei care a devenit un ritual pentru tot restul festivalului. A oferit pachete cu dulciuri sportivilo și a premiat antrenorii cu o plăcuță de onoare, drept recunoștință pentru munca depusă. A urmat apoi sesiunea foto, cu toți participanții, menită să deservească paginii personale de Facebook a edilului.

 

Ziua Atletismului Câmpinean… și alte observații

Pe 16 Septembrie, CSS ”Constantin Istrati” a organizat o competiție de atletism dedică atât celor mai mici sportivi, cât și celor mai experimentați. Primarul a participat din nou la festivitatea de premiere, însă din păcate am putut observa și alte detalii mai puțin plăcute. Concomitent cu ”Ziua Atletismului Câmpinean” în aceeași locație (Terenul Sintetic ”Petrol”), echipa de fotbal seniori, CS Câmpina se pregătea de un meci de Liga 4. Deși echipa este aflată în subordinea Primăriei, Alin Moldoveanu nu a fost prea impresionat de aceasta și, deși se afla la câțiva zeci de metri, nu a stat de vorbă cu jucătorii care se pregăteau de meci nici măcar pentru câteva secunde, ba chiar când a părăsit baza sportivă, a trecut în grabă de terenul de fotbal, fără să arunce măcar o privire, că despre a se interesa de scorul partidei nici nu s-a putut pune problema.

Nici vremea nu a ținut cu primarul, pentru că plouase cu doar câteva ore înaintea evenimentului, iar cei aflați în zona vestiarelor au putut observa cum edilul nostru încerca să-și facă drum spre mașina personală, evitând toate bălțile și noroiul care se formează la fiecare ploaie în jurul terenului… Nici de aceastea nu a fost impresionat.

Despre competiție în sine, nu avem nimic negativ de spus, putem doar să mulțumim sportivilor, antrenoarilor Mihaela Mari, Jenica Bran și Pavel Nicoale, fost coordonator al clubului, dar și sportivei Andreea Lungu, care a fost implicată în organizarea evenimentelor din cadrul festivalului și tuturor celor de la CSS ”Constantin Istrati”, care încearcă și reușesc să pună la loc de cinste atletismul în Câmpina.

 

La o zi după ce nu a fost prea interesat de echipa de seniori, Alin Moldoveanu ne-a spus cum, pentru viitorul fotbalistic al orașului, se va investii în tineri

Pe 17 Septembrie a fost timpul pentru ”Câmpina Sporturilor la fotbal”. La competiția dedicată sportului rege am putut observa pasiunea și atașamentul câmpinenilor pentru cele trei școli de fotbal ale orașului, CS Câmpina, HM Junior Câmpina și Sportul Câmpina. Cu tribunele pline, cele trei echipe s-au duelat cu CSO Tricolorul Breaza și CS Cornu.

HM Junior Câmpina, echipă 100% privată a câștigat 3 medalii la acest turneu, pe care l-a dominat autoritar. Vorbind de cluburi private, trebuie să menționăm și clubul AS Sportul Câmpina este finanțat de asemenea 100% din fonduri private, club ce dispune de grupe de juniori dar și de o echipă de seniori la nivelul Superligii B1 Prahova.

Primarul urbei a vorbit cu entuziasm despre viitorul fotbalistic și a spus tuturor cum se va investi în tinerii fotbaliști din Câmpina, aici referindu-se în special la CS Câmpina. Toți cunoscătorii fenomenului fotbalistic au rămas însă cu gura căscată la alocuțiunea primarului și cu întrebarea: ”Cum poți să visezi la o echipă de juniori de calitate, fără o echipă de seniori pe măsură?”

Continuând și noi de la această întrebare, în afară de experiența antrenorilor, Claudiu Dumitrescu, Mugurel Dedu și Roberto Opatchi, ne punem o altă întrebare: “Cum poți atrage tinerii fotbaliști către un club, care deși are un personal excepțional este blocat la nivel de seniori în ligile județene, cu toate că potențialul este mult mai mare?”

Alternativele sunt HM Junior și Sportul Câmpina, cluburi care au dovedit activitatea exemplară prin transferuri de jucători la echipe precum, FC Steaua București, CSU Craiova, Petrolul Ploiești și alte nume importante din România.

Despre viitorul fotbalului știm opinia oricărui iubitor al sportului rege din Câmpina: așteptăm mai multe baze de antrenament, prețuri rezonabile pentru cluburile private la utilizarea terenurilor administrate de Primărie și o echipă care să readucă din nou numele orașului Câmpina în loc de cinste în fotbalul românesc, acolo unde a fost pentru mulți ani.

 

Câmpina Sporturilor la natație - câmpinenii au putut să îi vadă în acțiune pe înotătorii de excepție de la CS Câmpina și Barracuda

Agata Gabriela Bădescu, Ștefan Goran, sau Andrei Tiseanu sunt doar câteva din numele multor copii care fac performanță în bazinul de înot acoperit din Câmpina. Am mai spus în articolele precedente că bazinul a fost una dintre cele mai bune investiții făcute în Câmpina în plan sportiv. Deși criticat la început, în timp mulți tineri înotători au cunoscut drumul către perfomanță la Câmpina.

S-a păstrat tradiția lunii Septembrie cu primarul venind și oferind premii și cadouri tuturor participanților, a făcut poze și a plecat…

 

Cupa OK Silva la orientare turistică, festivitatea de premiere se face în grabă

Ajunși aproape de finalul Festivalului, la unul dintre ultimele evenimente sportive, zeci de sportivi de performanță dar și cetățeni de toate vârstele dornici de mișcare în aer liber au participat la un concurs de orientare turistică. Organizatorii de la OK Silva au putut să amenajeze și un traseu labirint, fiind unul dintre singurele cluburi sportive din țară care a făcut această investiție de mii de euro pentru echipamentele necesare amenajării unui astfel de traseu.

Primarul a venit în grabă la premiere, a oferit tradiționalele plăcuțe de onoare pentru antrenorii de la OK Silva, a făcut câteva poze, apoi a plecat în grabă înainte de finalul evenimentului.

 

Run for Health, un cros organizat de CSS "Constantin Istrati" la care au participat un număr record de sportivi

În ultimul weekend de Festival, CSS "Constantin Istrati" a organizat o competiție menită să scoată câmpinenii la mișcare pe Bulevardul Culturii. A fost o explozie de voie bună și energie, cu zeci de copii bucurându-se de vremea frumoasă și de atmosfera de sărbătoare creată de organizatori. La final de eveniment, au venit pachetele de la Primărie, dar edilul orașului nu a mai participat la festivitatea de premiere.

 

Câmpina Sporturilor la handbal - Primarul nu a venit să inaugureze noua suprafață de joc de la sala de sport a Colegiul Nicolae Grigorescu

 

După o lună întreagă de campanie electorală printre sportivi, nimeni nu se aștepta ca Alin Moldoveanu să nu prezinte noua suprafață de joc modernizată de la "Grigorescu". N-a facut-o totuși... Explicația este însă simplă: pentru această investiție nu s-au luptat autoritățile locale, ci echipa de conducere a unității de învățământ, care a elaborat un proiect prin care a obținut 100.000 lei pentru reparațiile necesare în cadrul programului Sportul Pentru Toți, finanțat de Decathlon România și implementat în Prahova de către Fundația Comunitară Prahova, cu scopul de a crea condiții optime și sigure de practicare a sportului pentru elevii prahoveni.

Turneul de Handbal, câștigat de Transilvania Brașov, a marcat și finalul programului sportiv din cadrul Festivalului Câmpina Artelor și Sporturilor.

 

În loc de concluzii

În Câmpina, de la baza sportivă de la căminele "Petrol" construită în mandatul fostului primar nu s-a mai făcut nici o investiție majoră în ultimii ani, iar cluburile sportive se "bat" pentru un spațiu de antrenament. Administrația locală actuală a oferit câmpinenilor, doar scumpiri la accesul în bazele sportive și tăieri de buget inexplicabile la echipa de fotbal seniori, chiar în mijlocul sezonului, când echipa se lupta pentru promovare.

În final doar câmpinenii pot decide dacă într-adevăr "Câmpina sporturilor a trecut la alt nivel" precum se laudă primarul Alin Moldoveanu, sau regresul sportului câmpinean continuă…

 

Felix Precup