"Superluna Albastră" un spectacol deosebit ce a fost vizibil și din Câmpina.

Actualitate (Categoria articolului)

"Superluna Albastră" este un fenomen astronomic rar, care se repetă în general la un interval destul de vast cuprins între 10 și 20 de ani. Potrivit studiilor NASA doar 3% dintre "Superlunile" ce apar pe cer sunt "Luni Albastre".

Spuneam că acest fenomen este foarte rar, "The Super Blue Moon", conform denumirii englezești, apare doar într-un an care are 13 luni pline, în loc de 12. Practic când într-o lună calendaristică satelitul natural al pământului este văzut în întregime pe cerul nopții de două ori, atunci apare fenomenul "Super Blue Moon". Astfel în noaptea de 30 August 2023 câmpinenii au putut putut urmări Superluna în toată splendoarea sa.

După o zi în care cerul a fost acoperit de nori, spre lăsarea serii norii s-au împrăștiat, astfel astrele cerești au oferit un adevărat spectacol privitorilor. Luna plină, aflată la doar 363.000 de kilometri de Pământ, faţă de o distanţă medie de 384.400 de kilometri, a luminat mult mai puternic cerul nopții și a apărut mult mai mare în diametru.

Pe cerul orașului nostru, lumina puternică a Lunii s-a îmbinat cu câțiva nori subțiri pe care i-a "umplut" de culoare, astfel cerul a oferit un peisaj superb, care cu siguranță a determinat câmpinenii să imortalizeze momentul.

Cine a ratat Superluna Albastră, se poate declara "ghinionist". Conform estimărilor NASA acest fenomen se va repeta de abia în anul 2037.\

 

Felix Precup