Municipiul Câmpina se confruntă cu o situație de urgență

Actualitate (Categoria articolului)

 

Conform informațiilor furnizate de autorități, apa de la robinet conține doi compuși chimici în concentrații care depășesc standardele de siguranță. Localnicii sunt sfătuiți în mod categoric să nu consume apa din rețea până când situația va fi remediată.

 

Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, a confirmat că nivelurile de contaminare depășesc limitele maxime admise de legislația în vigoare. Acești compuși chimici pot prezenta riscuri serioase pentru sănătate, motiv pentru care autoritățile au luat măsuri pentru a proteja populația.

 

În lumina acestei situații, au fost implementate următoarele acțiuni:

 

🚱 Oprirea consumului de apă de la robinet: Localnicii sunt avertizați să se abțină de la consumul apei din rețea până când se va remedia problema. Autoritățile au pus la dispoziție informații detaliate cu privire la sursele contaminării și impactul asupra sănătății.

 

è Asigurarea alternativelor de apă potabilă: Pentru a veni în sprijinul comunității, au fost stabilite puncte de distribuție a apei potabile sigure pentru a asigura nevoile de consum ale locuitorilor.

 

è Investigații detaliate: Echipe specializate au fost mobilizate pentru a efectua investigații detaliate privind sursele și extinderea contaminării, astfel încât să se poată lua măsuri specifice și eficiente.

 

Autoritățile au deschis o linie de comunicare cu locuitorii, încurajându-i să raporteze imediat orice simptome sau probleme de sănătate care ar putea fi asociate consumului de apă contaminată. Situația este monitorizată constant, iar cetățenii vor fi informați în mod regulat cu privire la evoluția lucrurilor și la măsurile luate pentru remedierea situației.

 

Comunicat oficial:

 

“La o proba de rutină (din cadrul monitorizării de audit) prelucrată de lnstitutul Național de Sănătate Publică (INSP) efectuată la ieșirea din Stația de Tratare a Apei Muscel - Voila Câmpina, a fost identificată o depașire minimală a nivelului de tetracloretena și tricloretena de 12,5 µg/L față de valoarea admisă de 10 µg/L. Trebuie precizat faptul că au fost prelevate probe și din rețeaua de alimentare cu apă potabilă Câmpina (din punctele Spitalul Municipal și Piața Centrală), acestea nedepășind valoarea de 0,51 µg/L, mult sub pragul maxim admis de 10 µg/L. În aceste condiții, Hidro Prahova S.A. a dispus ca, în perioada 26 - 28 ianuarie 2024, să se efectueze igienizarea tuturor rezervoarelor și a stației de tratare Muscel - Voila, după care se va repeta analiza de apă de la ieșire stație pentru a se determina valorile parametrilor tetracloretena și tricloretena.

 

Hidro Prahova S.A. le recomandă tuturor locuitorilor și agentilor economici din Câmpina ca, până la o nouă informare care să arate că nu există niciun parametru depășit, apa din sistemul public sa fie folosită exclusiv in scopuri menajere. Compania va pune la dispoziția locuitorilor din Câmpina surse alternative de apă prin amplasarea containerelor de tip IBC cu apă potabilă care sa fie folosită până la obținerea noilor rezultate. Regretăm situația creată și ne cerem scuze locuitorilor din Câmpina pentru toate incovenientele apărute. Facem eforturi ca situația să fie remediată in cel mai scurt timp cu putință pentru a putea oferi apă pentru consum sigură și de calitate consumatorilor. Proba în cauză a fast prelevată în data de 26.06.2023, iar informarea Direcției de Sănătate Publică Prahova către Hidro Prahova S.A. a venit in data de 25.01.2024.”