Cum putem reduce factura la electricitate?

Actualitate (Categoria articolului)

Facturile la energie electrică, precum și la alte categorii de servicii, cresc de la lună la lună, iar românilor le este din ce în ce mai greu să facă față cheltuielilor.

Putem însă să încercăm să reducem consumul de energie electrică, având grijă la anumite aspecte.

În primul rând, atunci când achiziționăm un electrocasnic nou pentru locuință, trebuie să fim atenți la consumul acestuia. Conform studiilor, aproximativ 70% din costul fiecărei facturi la energie electrică provine de la electrocasnicele din gospodărie. Cele mai costisitoare electrocasnice sunt:

·       Aerul condiționat, care reprezintă aproximativ 25% din costul unei facturi (mai ales dacă este folosit pentru încălzirea locuinței);

·       Frigiderul, cu 14% din costul facturii;

·       Boilerul electric, cu 14-15%;

·       Mașina de spălat rufe, care înseamnă 10-12% din costul facturii lunare.a

Din păcate, în România, durata de viață a unui echipament electroscanic este de 10-15 ani, deoarece puterea de cumpărare a românilor este destul de mică, iar electrocasnicele rămân în utlizare mai mult timp decât este indicat. Din ecest motiv, eficiența energetică nu se poate simți prea rapid.

Astfel, primul sfat pentru scăderea costului la factura de energie electrică este achiziționarea de echipamente electrocasnice cu un consum redus de energie.

De asemenea, cumpărarea de becuri economice, evitarea obiceiului de a lăsa becurile aprinse în camere nefolosite sunt sfaturi utile pentru reducerea consumului e energie electrică în gospodării.

Nu este de neglijat nici crearea unui obicei în a scoate din priză electrocasnicele care nu sunt necesare, la plecarea în concedii sau pe perioade mari de timp.

Pentru a veni în sprijinul utiliatorilor casnici de energie electrică, Guvernul României a pus la dispoziția acestora, în prima sesiune din luna iunie a Programului Rabla pentru Electrocasnice, 62.500 de vouchere în valoare de 400 lei lei pentru frigidere, congelatoare, mașini de spălat rufe și mașini de spăplat vase.

Următoarea sesiune a Programului Rabla pentru Electroasnice va avea loc în lunile noiembrie – decembrie 2022.