Statul deraiat. Retrospectiva anului 2023 realizată de Ziarul Financiar

Actualitate (Categoria articolului)

Statul deraiat. Pentru Stat, românii nu sunt decât o batjocură?

Jurnaliștii de la Ziarul Financiar au realizat o retrospectivă a anului 2023. 

 

 

“Statul deraiat” poate fi o caracterizare corectă despre România actuală, ne putem imagina țara noastră exact ca pe un tren al CFR… Metaforic vorbind, România poate fi comparat cu un tren al operatorului de stat, la prima vedere, o garnitură cu vagoane vopsite frumos la exterior, dar plină de probleme la interior, mereu intârziat, care pare că în orice moment ar putea deraia…

Jurnaliștii de la Ziarul Financiar, prezintă cele mai importante evenimente care au marcat societatea românească în anul 2023. Nepăsarea autorităților, șpăgile de zeci de mii de euro și rezultate din ce în ce mai slabe la examenele naționale, sunt câteva din cauzele care constituie o societate bolnavă.

 

Școlile, capcane ale morții:

Pe final de 2023, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, o clădire șubredă cu rol de internat pentru elevii Liceului “Tamași Aron” din Odorheiul Secuiesc a devenit mormânt pentru un tânăr de doar 17 ani. Alte 3 colege de-ale băiatului au fost scoase de sub dărâmături, una dintre ele aflându-se la spital în stare foarte gravă. Autoritățile își pasează vina, iar singurul lucru cert este că o clădire construită 1910 cu grave probleme la structura de rezistență, nu a fost expertizată și nici încadrată în vreo categorie de risc seismic. Nici nu a fost “nevoie” de cutremur pentru ca vechea clădire să cedeze, într-un final… Niște săpături pentru racordarea clădirii la rețeaua de canalizare au provocat prăbușirea unui perete. Au apărut din nou în spațiul public discuțiile despre, “ce s-ar întâmpla dacă România s-ar confrunta cu un seism de înaltă magnitudine?”, răspunsul îl cunoaștem deja cu toții, multe din clădirile vechi din țară ar fi distruse și ar lăsa în urmă sute de persoane decedate sau rănite grav…

Rezultatele elevilor la examene, pe măsura imaginii dezolante a școlilor din România:

În “România educată”, există un mare contrast între unitățile de învățământ de pe teritoriul țării. Dacă unii dintre elevi beneficiază de cele mai moderne școli, dotate cu aparatură modernă precum școlile din străinătate, există și niște elevi uitați de autorități care învață în condiții greu de descris. Pentru mii de copii, școala înseamnă o clădire veche, fără utilități, de multe ori situată departe de casă, pe o uliță plină de noroi, aici fiind vorba mai ales despre școlile din mediul rural. 

Rezultatele obținute de elevi la Examenul de Evaluare Națională, arată o realitate dură despre copiii din România. Dintr-o generație de 220.000 de copii, doar 117.000 au avut media peste 5 la examenul ce se susține la finalul ciclului gimnazial. Așadar aflăm că mai mult de 110.000 de copii, ajunși la vârsta adolescenței, au probleme în a rezolva exerciții elementare de gramatică și matematică. Practic acești elevi au probleme în redactarea corectă a unui text în limba română, exprimarea corectă din punct de vedere gramatica, sau la efectuarea calculelor matematice, cunoștințe pe care subiectele de la Evaluarea Națională le testează, la finalul ciclului gimnazial. Acești elevi de multe ori se pierd pe drum, chiar dacă teoretic orice elev care promovează clasa a VIII-a are un loc asigurat în sistemul de învățământ obligatoriu. Opțiunea pentru elevii ce nu reușesc să promoveze Examenul de Evaluare Națională, este învățământul profesional, opțiune ce pare că nu îi atrage prea mult pe tinerii români. Datele Ministerului Educației arată că doar 16,8 dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani erau cuprinși în învățământul profesional în ultimul an școlar pentru care există date, punctează Ramona Cornea în Financial News.

Aceste probleme cu care se confruntă tinerii dau semne de întrebare și adulților care renunță la ideea de a crește unul sau mai mulți copii, astfel rata natalității s-a prăbușit în România. În primele 9 luni din 2023 s-au născut 118.366 de copii, reprezentând cea mai mică valoare a acestui indicator în ultimul deceniu. Rata natalității a fost în creștere în perioada 2015-2019, aceasta cunoscând un trend ascendent de la an la an. Efectele devastatoare asupra economiei cauzate de strategia de combatere a pandemiei de coronavirus, a determinat ca rata natalității să scadă semnificativ în perioada 2020-2023. Probabil, dacă am face un sondaj, mulți dintre români nu și-ar mai permite să întrețină unul sau mai mulți copii cu veniturile actuale, considerând că prețurile au crescut enorm de mult. 

 

Drogurile au pus stăpânire pe România în 2023:

Tinerii au fost victime colaterale ale drogurilor și ale corupției. Răspândirea substanțelor psihoactive în rândul populației a dus la repercusiuni tragice. Tineri din România au murit din cauza consumului de droguri, sau au fost omorâți de șoferi care conduceau sub influența substanțelor interzise. Vorbim evident de cazurile 2 Mai, când un șofer drogat de doar 19 ani a spulberat un grup de șoferi, rezultând decesul a două persoane în vârstă de 20, respectiv 21 de ani și rănirea altor trei. A mai fost și cazul Sharei, o tânără în vârstă de 16 care a murit după ce ar fi fost drogată de prietenul ei. În ambele cazuri, șochează lipsa de acțiune a autorităților. Lipsesc cu desăvârșire, chiar și după aceste tragedii, legi clare și sancțiuni aspre care să împiedice șoferii să se urce drogați la volan, dar și o strategie concretă pentru a preveni traficul și consumul de droguri. Până la urmă pentru autorități rămâne întrebarea: De ce vânează doar consumatorii de droguri și nu caută să găsească pe traficanții care distribuie aceste droguri?

 

Spitalele din România, pline de nepăsare și foame de bani:

Există medici de excepție care au salvat mii de vieți dar și medici nepăsători care se complac în situația precară a sistemului de sănătate din România. Anul 2023 a fost marcat de cazurile “Urziceni” și “Alexandra Ivanov” când a ieșit la iveală “dezumanizarea” personalului medical actual. La Urziceni o femeie a fost lăsată să nască pe trotuar, în fața spitalului, deşi spitalul are secţie de ginecologie şi inclusiv paturi de neonatologie. La Botoșani, o altă gravidă și-a pierdut din păcate viața, după ce timp de 7 ore nu a primit nicio îngrijire medicală, deşi solicitase ajutor atât medicului de gardă cât şi medicului care îi urmărea sarcina. “Aceste cazuri arată cum banii din sistemul de sănătate ajung să finanţeze spitale unde pacienţii sunt doar înregistraţi şi trimişi spre alte unităţi medicale. Doar de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) se duc peste 10 mld. euro anual la sănătate, la care se adaugă bugetul Ministerului Sănătăţii. Altfel spus, statul finanţează spitale „fantomă”, unde nu se face în practică act medical.”

Tot în 2023 a ieșit la iveală și fenomenul șpăgilor primite de medici în cadrul spitalelor dar și șpăgile pentru numirea în anumite funcții în spitalele de stat. Aceste cazuri au ajuns în atenția DNA și arată în mod clar de ce lipsește performanța în sistemul public de sănătate și de ce românii nu primesc servicii medicale de calitate. Aceste practici au ieșit la iveală odată cu moartea Alexandrei Ivanov, gravida lasată să moară la Botoșani, în atenția DNA intrând Spitalul Județean de Urgenţă "Mavromati” din Botoşani, unde 11 persoane au fost reţinute şi puse sub control judiciar în dosarul fraudării concursurilor pentru ocuparea unor posturi libere. “Şpaga pentru un post de asistent varia între 8.000 şi 15.000 de euro, potrivit DNA, care a făcut public modul în care funcţiona caracatiţa angajărilor în cadrul acestui spital”. 

Probleme cu șpaga sunt și București, unde în septembrie apare alt caz care scoate la lumina practicile greșite ale medicilor, când aflăm că doi medici chirurgi şi doi medici rezidenţi de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti au fost reţinuţi pentru luare de mită. Din păcate unul dintre medicii anchetaţi şi-a pierdut viaţa într-un accident grav produs la Otopeni, acest accident ridicând mari semne de întrebare opiniei publice. 

 

10 oameni decedați și peste 50 de răniți în urma unor explozii:

Cu toții ne aducem aminte de explozia de la stația GPL care a șocat întreaga țară. Pe 26 August, o explozie violentă s-a produs la o stație GPL care funcționa ilegal în Comuna Crevedia. Au murit 6 persoane și 50 au fost rănite. Am aflat la scurt timp că stația GPL funcționa fără niciun fel de aviz, iar ca Statul Român să dea dovadă de o neputință uriașă în gestionarea situațiilor de urgență, toată lumea a putut urmări pe canalele media cum pompierii au fost trimiși echipați necorespunzător la intervenție, rezultând rănirea mai multor salvatori, care au fost surprinși de o a doua explozie. La mai bine de 4 luni de la această tragedie, nu s-a clarificat cum această stație GPL a funcționat ilegal mai bine 3 ani sub nasul autorităților, iar singura pedeapsă aplicată până în acest moment vinovaților este măsura de arest la domiciliu.

Tot o explozie cauzată de o conductă de gaz a dus la moartea a 4 muncitori care lucrau la autostrada A7. În luna Septembrie, la Călimănești, 4 oameni care lucrau la cel mai mare proiect de infrastructură aflat în derulare în România, şi-au pierdut viața în urma unei explozii cauzată de spargerea unei conducte de gaze. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, dar şi pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă sau nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Au mai fost și alte evenimente ce au scandalizat România în anul 2023, precum accidentul rutier de la Complexul Energetic Oltenia, unde trei mineri au decedat după ce camionul în care se aflau a derapat și a căzut de pe un pod, iar alți 10 muncitori au fost răniți în urma acestui accident. Nu poate fi uitat nici cel mai recent eveniment care denotă superficialitatea cu care Statul tratează oamenii pe care ar trebui să îi protejeze: incendiul devastator de la Tohani, unde, în pensiunea deținută de un controversat personaj, care funcționa fără autorizație, au murit arși de vii 7 adulți și un copil.

Analizând toate cele întâmplate în 2023, concluzia este că într-o mare măsură, Statul este direct responsabil de producerea multora dintre ele, în alte cazuri este complice, mai ales datorită modului în care autoritățile aleg să închidă ochii și să nu aplice legea în mod corespunzător. Pentru românii, batjocoriți de statul “deraiat” nu rămâne decât întrebarea retorică: “De ce să fiu eu loial statului când eu pentru el nu-s decât o batjocură?”

 

Felix Precup

 

Sursa: Ziarul Financiar