Câmpina, Municipiul cu unul dintre cele mai scumpe tarife la transportul public.

Actualitate (Categoria articolului)

Transportul public în comun pe rutele locale este una din probleme reale ale orașului, chiar dacă nu prezintă prea mult interes pentru autoritățile locale. Câmpinenii au ajuns să plătească pentru o cursă de aproximativ 20 de minute dublu decât costul unui bilet valabil pentru 90 de minute în București. Majoritatea rutelor pe care circulă microbuzele în Câmpina nu depășesc 12 km, cel mai lung traseu fiind cel între Bănești și Gara Câmpina. Astfel, comparativ cu timpul de deplasare și distanța parcursă, câmpinenii ajung să plătească exagerat de mult pentru o simplă călătorie în interiorul localității.

Prețul unei călătorii a ajuns la 5 lei, indiferent de rută sau distanță. Astfel tarifele din Câmpina sunt printre cele mai scumpe din țară. Comparând cu alte municipii din România, cu greu am găsit un tarif pe călătorie mai mare decât în Câmpina. Aiud (7,80 lei), Dej (6 lei), Piatra Neamț (6,50 lei) sunt municipiile unde transportul public este mai scump decât la Câmpina.

Cu toate acestea, cum se situează Câmpina față de alte orașe din România? Cu doar 5 lei poți achiziționa un bilet de autobuz valabil o zi pe toate liniile în Mediaș, Miercurea Ciuc sau Toplița. O călătorie în București costă 3 lei, în Brașov costă 4 lei, în timp ce în Constanța, Iași, Galați și Ploiești un bilet simplu costă 2,50 lei. În Mangalia transportul public este gratuit. Printre alte orașe notabile unde călătoria este mai ieftină decât în Câmpina se numără: Craiova, Sfântul Gheorghe, Miercurea Ciuc, Arad, Bacău, Oradea sau Timișoara.

Pe lângă prețurile mari lipsesc multe facilități: călătorii nu își pot procura bilete online, nu există posibilitatea de a achita călătoria cu cardul și nu există abonamente de zi sau pe ore. Nu există nici case de bilete, singura metodă de a procura bilete este plătind cash direct la șoferul microbuzului.

În ciuda faptului că au fost multe discuții și promisiuni, încă nu au apărut mult doritele autobuze electrice care ar fi foarte necesare. Când vor apărea aceste autobuzele electrice… nu se știe și implicit nu se știe nici când Municipiul Câmpina va avea un sistem de transport public, dotat la cerințele anului 2023.