Pelerinaj emoționant în Prahova. Sute de credincioși s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou.

Actualitate (Categoria articolului)

 

 

Luni 04.03.2024, a fost o zi specială pentru creștinii ortodocșii din Prahova, deoarece racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au ajuns pe la mai mult biserici din județ.

Sfântul Dimitrie cel Nou, numit și Basarabov este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți din România, datorită minunilor făcute de-a lungul timpului, motiv pentru care mii de credincioși continuă să se roage la Sfântul Dimitrie și în zilele noastre. 

Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut în satul Basarabov din Bulgaria, pe vremea domniei împăraților româno-bulgari Petru și Asan. Prea multe despre viața acestuia nu se știu, deoarece sfântul a ales călugăria, petrecându-și mare parte din zilele la o mănăstire aflată într-o peșteră din apropiere satului său natal. Cunoscându-și dinainte sfârșitul, Cuviosul a închis gura peșterii cu pietre și și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, astfel că multă vreme trupul său nu a putut fi aflat. Însă odată cu venirea unei ape mari, au căzut cele două pietre, care erau în apropierea peșterii, iar moaștele sfântului au rămas acolo până au fost aflate printr-o minune. Un înger al Domnului s-a arătat în vis unei copile care pătimea de duh necurat și i-a zis: "Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă - și i-a arătat locul - eu te voi tămădui." Și așa au fost aflate moaștele Sfântului Dimitrie.

Moaștele sfântului au ajuns în România în anul 1774, în timpul războiului ruso-turc. Armatele rusești au trecut Dunărea și au ocupat mai multe ținuturi bulgărești, printre care și satul Basarabov, iar Generalul rus Ivan Saltîcov, auzind de moaștele Cuviosului, a poruncit să le trimită în Rusia.  Un credincios român, însă, cu numele Hagi Dimitrie l-a rugat pe general să nu înstrăineze sfintele moaște, ci să le dăruiască României ca mângâiere pentru tot ce au pătimit românii din pricina războiului. Sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie au ajuns astfel pe pământ românesc, fiind așezate în biserica Mitropoliei de la București. De atunci Sfântul Dimitrie cel Nou a făcut multe minuni și a fost astfel numit “Ocrotitorul Bucureștilor”. 

Moaștele sfântului ocrotitor al capitalei au ajuns luni, 4 martie, mai întâi la Câmpina, la Parohia Sfântul Nicolae, apoi la Parohia Sfântul Dimitrie, unde a avut loc și un scurt serviciu religios. Racala a plecat apoi către Parohia Podu Vadului, Mănăstirea Sinaia și Mănăstirea Caraiman. 

Finalul procesiunii a fost marcat de Taina Sfântului Maslu, slujbă oficiată de Preasfințitul părinte Paisie Sinaitul împreună cu un sobor de preoți, la Mănăstriea Caraiman din Bușteni. Slujba a fost oficiată în biserica veche de lemn, iar curtea mănăstirii s-a umplut de sute de credincioși. La finalul slujbei, după ce toți oamenii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, preoții au uns credincioșii pe frunte cu untdelemnul sfințit la Taina Sfântului Maslu. Slujbele au continuat până dimineața, preoții de la mănăstire oficiind mai întâi Slujba Vecerniei Mare cu Litie, Slujba Utreniei Sfântului Dimitrie cel Nou, apoi începând cu ora 00:00, Sfânta Liturghie.

 

Felix Precup