Condiții inumane în trenurile de pe Valea Prahovei.
Actualitate (Categoria articolului)
O călătorie cu trenul ar trebui să ofere călătorilor o alternativă viabilă la deplasările pe distanțe mai mari, ar trebui să ofere confort și un timp de călătorie mult mai scurt decât alte mijloace de transport. Pentru români, din păcate, este exact opusul, trenurile nereușind să ofere nici confort, nici viteză.
În aceste zile, în care țara noastră se confruntă cu un episod fără precedent de caniculă, călătorii ce frecventează trenurile de pe Valea Prahovei se plâng de condiții greu de suportat. Temperaturile pe timpul zilei depășesc cu ușurință pragul caniculei, iar în vagoanele trenurilor aceste temperaturi pot depăși chiar și 40 de grade. Pe lângă această căldură insuportabilă din trenuri, călătorii trebuie se confrunte și cu întârzieri, cauzate tot de vremea caniculară ce impune restricții de viteză din cauza dilatării șinelor.
Problemele sunt bine cunoscute de operatorii feroviari, însă se pare că nu există soluții pentru rezolvarea acestora. Vagoanele trenurilor din România sunt vechi de zeci de ani, aerul condiționat merge la foc continuu, însă sistemul de climatizare nu poate face față numărului de călători din ce în ce mai ridicat. Nu doar climatizarea este problema, existând vagoane care nu dispun nici măcar de perdele, astfel călătorii fiind obligați să suporte soarele arzător pe tot parcursul șederii în tren.
Din păcate, aceste probleme nu se regăsesc doar în trenurile operate de CFR, ci și char în unele trenuri private, unde situația este și mai dezolantă. “Am mers de două ori cu un operator privat de la București la Câmpina în ultimele zile… Prima dată am dat de un vagon mai modern, dar aerul condiționat nu funcționa deloc, a doua oară, cu același operator, am dat de un vagon vechi, mergea aerul condiționat dar nu se simțea nici o diferență, trenul nu avea nici perdele, deci am stat aproape 2 ore în soare…”, relata în urmă cu câteva zile un călător pe rețelele de socializare. De altfel unii călători reclamă că în cazul trenurilor IR operate de CFR, nici măcar alegerea unui bilet la clasa I nu rezolvă problemele legate de confort, ba mai mult în unele cazuri condițiile fiind mai rele decât la clasa II. Vă reamintim că prețurile unui bilet la clasa I pe cele mai frecventate rute de către câmpineni: Brașov și București Nord ajung la 47, respectiv 56,60 de lei. În ciuda prețurilor piperate, condițiile rămân execrabile. Imagini surprinse în trenul IR 1735 arată un “peisaj” dezolant al unui vagon de clasa I, cu scaune degradate și un grup sanitar murdar și neîngrijit, compartimentele fiind similare cu cele de la clasa II singura diferență fiind că acestea sunt de culoare roșie.
Vagoane modernizate există, Atelierele CFR Grivița au pus în circulație câteva dintre vagoanele reparate în acest an, dotate cu sistem de climatizare modern, scaune confortabile, uși cu senzor, afișaj electronic, prize USB și grupuri sanitare moderne, acestea fiind însă în mare parte distribuite trenurilor ce merg spre litoral. CFR promite că va pune mai multe astfel de vagoane în funcțiune, însă până atunci călătoria cu trenul rămâne un adevărat chin pentru mulți dintre cei ce aleg acest mijloc de transport.
Felix Precup