La Câmpina se preferă câteva tarabe aruncate pe pasajul pietonal din Piața Centrală, în loc de “Târgul cu Bunătăți și Dichisuri”
Actualitate (Categoria articolului)
Piața Centrală din Câmpina pare să fie singurul loc în care, de sărbători, câmpinenii au un fel de târg cu produse tradiționale. Câteva tarabe înșirate de-a lungul pasajului pietonal din fața Pieței Centrale reprezintă an de an: “Târgul de Crăciun”, “Târgul de Mărțisor”, “Târgul de Valentin și Dragobete” sai orice alt târg cunoscut sau inventat peste noapte. Cam cu atât se poate lăuda Primăria din acest punct de vedere… niște tarabe închiriate unor comercianți care vin cu o marfă pe care o poți găsi la orice magazin, doar că “la tarabă” totul e mai scump…
Câmpinenii cu o memorie bună știu că nu a fost mereu așa. Până în anul 2020, era o certitudine faptul că, la fiecare început de lună, producători locali cu mezeluri și alte bunătăți 100% românești, aveau rezervate două zile de weekend în care își putea expune și vinde marfa. Cei mai mulți dintre câmpineni au sperat că doar pandemia a împiedicat desfășurarea acestui tip de târg, însă iată că la 4 ani distanță tarabele cu marfă chinezească sau turcească au luat locul producătorilor locali.
La “Târgul cu Bunătăți și Dichisuri”, așa cum se numea evenimentul, se găseau produse pe placul tuturor, de la tot felul de mezeluri afumate, la brânzeturi, la carne proaspătă și chiar pâine de casă, la tavă. Tot pe partea culinară, la capitolul “delicii și capricii”, erau standuri pline de toate sortimentele imaginabile de șerbet și menționăm din nou că mai toate dulciurile erau de casă și nu se găseau în comerț. Nu lipseau produsele apicole și dulcețurile, iar prin fața supermarketului din piață era o masa plină baclavale, sarailie, salamuri de biscuiți, batoane cu nuga, halviță sau turtă dulce. Pentru cei mai puțin impresionați de mâncare exista și o gama largă de băuturi, alcoolice sau non alcoolice incluzând: vin, palică, țuică, siropuri naturale de fructe sau chiar băuturi din plante medicinale.
Mulți își aduc aminte mușchiulețul împănat, învelit în boia, boabe de muștar și ierburi aromatice, sau carnea aceea pe care o primeai direct din baiț, gata de pus pe grătar. Personal îmi amintesc că ultimul loc în care am băut ultima dată bragă din mei (cum se servea pe vremuri) a fost la Târgul cu Bunătăți și Dichisuri din Câmpina, iar tot de aici îmi aduc aminte să fi mâncat șerbet de ciocolată cu gust de… copilărie.
Am văzut că orașe precum București sau Brașov încearcă să limiteze din ce în ce mai mult acest mod de comerț “la tarabă”, lăsând locul producătorilor autohtoni, însă pare că la Câmpina nu a ajuns încă acest “trend” și în continuare tot felul de produse “chinezești” își fac locul prin piață, în defavoarea produselor 100% românești…
Un lucru este cert, Târgul cu Bunătăți și Dichisuri nu a dispărut, el se desfășoară însă lunar la Ploiești și la Sinaia și pare că doar la Câmpina nu s-a mai găsit loc pentru el.
Felix Precup