25' cu scriitorul Codruț Constantinescu

25' (Categoria articolului)

Invitatul de astăzi al emisiunii 25’ este un om care iubește cultura, cărțile, dar mai ales iubește Câmpina. Este câmpinean din mai multe generații și a ales să rămână în orașul nostru, indiferent de tentațiile care s-au ivit în calea lui.

Codruţ Constantinescu este istoric şi scriitor, absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti (2000), cu specializare în istoria contemporană universală. Studii în străinătate în Danemarca, la Helsingor şi Elveţia, la Geneva. A absolvit un master la Institutul European al Universității de Geneva cu tematica Partidele irlandeze și tematica integrării europene (2003) secțiunea Cultură și societate. A publicat numeroase articole, studii, recenzii în mai multe ziare şi reviste din ţara precum Orizont, Dilema Veche, Revista 22, Suplimentul de Cultură, Arhivae Moldaviae, Observator Cultural, Atitudini, Memoria, Historia, Argeş, Axioma, Revista nouă, Familia, Timpul, Cuvântul, etc. A publicat mai multe cărţi printre care amintim Studii irlandeze (Institutul European, Iaşi, 2006), Enervări sau despre bucuria de a trăi în România (în colaborare cu Mirel Bănică, Polirom, Iaşi, 2007), Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS, între control şi propagandă (Vremea, Bucureşti, 2013), Viaţa şi moartea în Gulag (Vremea, Bucuresti, 2015) Epistolar genevez (Vremea, București-2016), Pe urmele celţilor. Peripeţii şi istorii irlandeze şi scoţiene (Vremea, Bucureşti, 2017), Pedalând prin viaţă. Jurnalul unui biciclist de cursă lungă (Vremea, Bucureşti, 2018), Contribuția județului Prahova la războiul de Întregire al Neamului (Kartagraphic, Ploiești, 2018) Din mărturiile unor contemporani la făurirea României Mari (Kartagraphic, Ploiești 2019) Liber în Europa. Note de călătorie 2014-2020 (Vremea, București, 2020). În pregătire O istorie a Prefecturii Prahova (1864-1950).

Alte colaborări Tot înainte! Amintiri din copilărie coordonatori Simona Preda și Valeriu Antonovici, Editura Curtea Veche, București, 2017 și  Singuri acasă. Copii și părinți în pandemie, coordonator Simona Preda, Editura Vremea, 2021.

Colaborator permanent al Revistei 22 și Dilema Veche. Contribuie şi la portalul de turism www.travelontop.ro

Câştigător al secţiunii POLITICĂ EXTERNĂ ŞI AFACERI EUROPENE a celei de-a X-a editii a concursului Tânărul Jurnalist al Anului organizat de către Freedom House Romania-12.06.2008 și al Concursului Național de Creație Literară Vasile Voiculescu, ediția a XXXIII-a- Publicistică pentru volumul Liber în Europa (Editura Vremea, 2020) acordat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Organizator și amfitrion de evenimente culturale pe plan local (Seratele culturale Elstar, ajunse la cea de-a LX-a ediție)  şi a emisiunii culturale Redute culturale difuzată de postul DadaTv din Ploiești.

 

Vă invităm să urmăriți Emisiunea 25realizată alături de Codruț Constantinescu.