Nașterea Maicii Domnului, motiv de mare bucurie pentru creștinii de pretutindeni
Actualitate (Categoria articolului)
Pe 8 Septembrie atât catolicii cât și ortodocșii sărbătoresc praznicul Nașterii Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca “Sfânta Maria Mică”. Această sărbătoare nu are o origine clară, evenimentul nefiind menționat în Noul Testament, în schimb despre Nașterea Maicii Domnului este menționat în Protoevanghelia lui Iacob, carte apocrifă ce a fost scrisă la sfârșitul secolului al II-lea și relatează originea și copilăria Fecioarei Maria. Conform scrierilor Ioachim și Ana erau doi soți care deși aveau multe bogății trăiau cu frica lui Dumnezeu. Aceștia erau îndurerați căci nu puteau avea copil și mereu se rugau Lui Dumnezeu pentru a putea avea un copil. Într-o zi Arhanghelul Gavriil le-a vestit că aceștia vor avea un copil care se va numi Maria, zicând către mama cea neroditoare: “Ano, Ano, vei naște pe fiica cea prea binecuvântată și se va chema numele ei Maria”, acest eveniment fiind cunoscut în calendarele ortodoxe drept Zămislirea Maicii Domnului de care se face pomenire pe 9 Decembrie.
În cazul sfinților, Biserica prăznuiește ziua morții lor, iar Sfântul Ioan Botezătorul și Sfânta Fecioară Maria sunt singurii sfinți cărora li se sărbătorește ziua nașterii. Motivul pentru care este sărbătorită ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și ziua nașterii Sfintei Fecioare Maria se datorează misiunii unice pe care fiecare a avut-o în istoria mântuirii dar de asemenea, în mod tradițional pentru că au fost sfinți încă de la nașterea lor.
În tradiția populară sunt mai multe obiceiuri legate de Nașterea Maicii Domnului. În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos. De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă. Se mai spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.