Încă 60 de zile de control judiciar pentru Iulian Dumitrescu, președinte CJ Prahova

Actualitate (Categoria articolului)

 

Președintele Consiliului Județean Prahova nu a avut succes cu contestația înaintată instanței. Drept urmare, Tribunalul București i-a respins contestația asupra deciziei procurorilor DNA de a-i prelungi cu alte 60 de zile măsura controlului judiciar, în dosarul în care este anchetat pentru o mită de 16 milioane lei.

Grave acuzații pentru fapte de corupție

Iulian Dumitrescu este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi fals în declaraţii şi are interdicţia să îşi exercite funcţia de preşedinte al CJ Prahova. În acelaşi dosar, sunt anchetaţi sora lui Iulian Dumitrescu, pentru complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi cumnatul acestuia, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. Iulian Dumitrescu este acuzat că, în perioada noiembrie-decembrie 2022, i-a pretins unui om de afaceri să achiziţioneze, în schimbul sumei de 47.500.000 de lei, părţile sociale deţinute de cumnatul său la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de valoarea reală, şi ar fi primit până în data de 04.12.2023 suma totală de 16.210.000 de lei. Una dintre societăţile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziţionării acţiunilor de la cumnatul lui Iulian Dumitrescu i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova. Totodată, DNA susţine că au fost depistate mai multe nereguli în declaraţiile de avere ale lui Dumitrescu.

Vrea cu orice preț un nou mandat de Președinte al CJ Prahova

Deși se confruntă cu acuzații serioase de corupție, inclusiv de primire de mită și falsificare de declarații, liderul (suspendat) PNL Prahova pare să continue să joace un rol activ în politica locală. Cunoscut în cercurile politice drept "Baronul Lamborghini", Dumitrescu este acuzat că încearcă să influențeze primarii din județ, folosindu-se de întâlniri clandestine, presiuni și chiar șantaj, pentru a-și asigura sprijinul în fața viitoarelor alegeri. Rapoartele sugerează că el ar fi dispus să utilizeze fonduri din bugetul Consiliului Județean pentru a "cumpăra" sprijinul acestor primari, în pofida restricțiilor impuse de statutul său legal.

Fonduri pentru primarii PNL din Prahova contra sprijin la alegerile din 9 iunie

Surse politice indică faptul că Dumitrescu a organizat întâlniri cu mai mulți primari din Prahova, unde a promis favoruri și a exercitat presiuni, încercând să își consolideze baza de susținere. Conform ziarului Gândul și Realitatea TV, se pare că ar fi alocat sume semnificative, peste 21 de milioane de lei, pentru această campanie de influențare.

Mai mult, se pregătește o Hotărâre de Consiliu Județean care ar urma să direcționeze fonduri către primarii afiliați Partidului Național Liberal (PNL), precum și către câțiva membri proveniți din alte partide, într-o încercare clară de a-și extinde influența.

În ciuda problemelor legale, Dumitrescu a primit un val de sprijin din partea primarilor PNL din Prahova, care au exprimat deschis susținerea pentru candidatura sa la un nou mandat în fruntea CJ Prahova, printr-o scrisoare și o decizie unanime a Colegiului Director Județean al PNL Prahova, luată recent.

Aceste acțiuni subliniază încercările continue ale lui Dumitrescu de a-și menține influența politică în regiune, chiar și în fața acuzațiilor serioase și a restricțiilor legale, punând în lumină dinamica complexă și provocările sistemului politic și de justiție din România.

 

Vom reveni.