NU vehement PUZ-ului în forma actuală propus de primarul Alin Moldoveanu pentru Municipiului Câmpina. Societatea Civilă a taxat grav carențele din proiectul inițial.

Actualitate (Categoria articolului)

 

În cadrul dezbaterii publice de marți, care a avut loc chiar la inițiativa edilului câmpinean, zecile de persoane participante, care au luat cuvântul și-au manifestat aproape în unanimitate dezacordul față de actualul proiect propus de primarul Alin Moldoveanu pentru viitorul municipiului Câmpina.

Întâlnirea a debutat, așa cum era și normal cu o prezentare a proiectului, pe care reprezentanții firmei de proiectare au făcut-o celor prezenți în sală.

La invitația administrației publice locale au răspuns, pe lângă câmpineni, mai mulți specialiști în arhitectură și urbanism la nivel național, care și-au așteptat cuminți și oarecum nemarcați de intervențiile sporadice ale membrilor societății civile, momentul să intervină avizat în discuție. Fiecare dintre ei și-a manifestat, cu puține excepții, admirația și aprobarea față de megaproiectul propus pentru iminenta Schimbare la Față a municipiului Câmpina.

La finalul intervențiilor, specialiștii invitați au decis să iasă in corpore din sala de dezbatere, în replicile dezaprobatoare ale audiențe, care s-a străduit nu neapărat cu calm cât cu îngăduință, să îi asculte până în acel moment, în speranța că și ei, la rândul lor vor fi ascultați. Ghinion... N-a fost să fie, căci invitații, după cele 2h petrecute acolo, au decis să plece, iar câmpinenii prezenți au rămas doar cu reprezentanții firmei de urbanism care a făcut proiectul și cu autoritățile.

A urmat un lung șir de intervenții, care evident nu s-au putut rezuma la 1 minut și jumătate de persoană, așa cum a solicitat primarul Alin Moldoveanu, prin care cei prezenți au argumentat pertinent sau nu de ce proiectul pentru actual PUZ nu este cel mai fericit.

Un punct de vedere pertinent și bine documentat a venit din partea dl. Marian Nistor, care a evidențiat faptul că în noul PUZ sunt prevăzute în zona centrală regimuri de înălțime de 12 etaje, iar locurile de parcare de fapt se împuținează.

Singurele două intervenții aparent pro actualului PUZ nu au fost neapărat păreri cât îndemnuri la calm și la mai multă atenție asupra discursului specialiștior, cele două persoane în cauză, încercând cumva să dezamorseze atmosfera extrem de tensionată din sală.

După fiecare intervenție, reprezentanții autorităților au încercat să răspundă întrebărilor primite de la audiență, însă numărul prea mare al problemelor ridicate a fost copleșitor. Aceștia au cerut celor prezenți să le transmită în scris pentru a putea răspunde punctual fiecăruia.

Cu certitudine Roma nu a fost construită într-o zi, cum nici Câmpina nu poate fi dărâmată peste noapte…

Pentru a putea trăi într-un oraș din sec XXI, într-un spațiu în care urmele și amprenta comunistă nu se pot șterge peste noapte, este nevoie într-adevăr de o regenerare. Ea însă nu se poate face dintr-o dată, cu un vot sau cu buldozerul. Un pasaj și o dală urbană, oricât de frumos ar fi împachetate nu pot impresiona câmpineanul conservator, care are amintiri legate de fiecare copac, piatră sau bancă pe care noul proiect le vrea înlocuite.

Întâlnirea de ieri, prima de acest gen, conform spuselor primarului Alin Moldoveanu este un mare pas înainte, în proiectul ce s-ar putea numi lejer Câmpina Copiilor Noștri, întrucât el nu se va termina nici peste 10-15 ani chiar dacă ar începe mâine. Demersul în sine este unul lăudabil și de bun augur. Discuțiile deschise de autorități cu cetățenii și cu reprezentanții politici ai acestora, care aparent au mai mult timp liber să participe la întâlniri în miezul zilei dar și acces la mai multe informații, nu fac decât să crească potențialul de dezvoltare câmpinean.

Ca în orice relație interumană, însă, este greu de ajuns la un acord fără ca toți participanții să contribuie cu tot arsenalul de informații și implicare de care dispune.

Nevoia de o informare transparentă asupra a tot ce înseamnă proiectul general de regenerare urbană a municipiului Câmpina este esențială pentru realizarea unui PUZ corect, pentru ca ulteriorul proiect de regenare propiu-zis să aducă beneficii și cât mai puțin disconfort fizic, emotional și financiar câmpinenilor.