"Securitatea e-n toate." Reacție acidă a cunoscutului gazetar Cristian Tudor Popescu după ce torționarii lui Gheorghe Ursu au fost achitați de instanță.

Actualitate (Categoria articolului)

Inginerul Gheorghe Ursu a fost un dizident care a murit în urma torturilor la care a fost supus de către regimul comunist din România. În tinerețe Gheorghe Ursu s-a alăturat partidului comunist, însă după scurt timp, dezamăgit fiind de regim, a devenit unul dintre criticii PCR. Chiar dacă Gheorghe Ursu critica sub anonimat politicile lui Nicolae Ceaușescu, acesta era deja urmărit cu mare atenție de securitate. Gheorghe Ursu a fost denunțat în baza unui jurnal personal și la scurt timp a fost arestat. Dizidentul român a murit fiind bătut de către colegii de celulă, moartea acestuia devenind subiect de scandal internațional după Revoluția din 1889.

În urmă cu câteva zile instanța supremă a făcut publică motivarea deciziei prin care un complet de 3 judecători l-a achitat pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, doi foști ofițeri de securitate acuzați că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu. Cei trei magistrați argumentează, printre altele, că victima „nu a fost un opozant al regimului comunist și nu s-a aflat în relații de adversitate cu organele de securitate ale statului, atât timp cât opiniile sale și dezacordul față de politica și conducerea de stat nu au fost făcute publice, nu a ajuns la cunoștința publicului larg pe vreo altă cale și nu au produs vreo consecință în realitatea exterioară (nu au fost de natură a propaga idei și concepții ostile ori de a instiga la acțiuni împotriva orânduirii socialiste)”.

 Cunoscutul gazetar Cristian Tudor Popescu a reacționat dur la aflarea acestei decizii, menționând însă că nu avea nici o așteptare din partea justiție din România: "Dezamăgit nu sunt, pentru că nu m-am amăgit nicio clipă în legătură cu femeia legată la ochi și dusă de mânuță, de-a stânga și de-a dreapta, de doi ofițeri de securitate."

De asemenea CTP a punctat și faptul că deși Partidul Comunist "a murit", securitatea încă îi trăiește bine mersi: „Partidul Comunist s-a dus dracului, că acum suntem în capitalism. Securitatea însă, capitalistă încă din comunism, îi supraviețuiește; de la Băsescu încoace o poți simți cum tace și face”, așa își începe Cristian Tudor Popescu postarea intitulată „Oarba dusă de mânuţă“.

 

„Uitați-vă în jur și numărați securiștii bătrâni care-și clefăie mulțumiți pensiile grase, mișcându-se în șalupe pe roate care bat spre suta de mii de euro. Am fost întrebat pe reddit: „Mai scăpăm de fosilele comunismului?.

 

Răspuns: „De fosile, da, căci, din fericire există moarte. De odraslele lor însă, biologice și mentale, nu. Securitatea e-n toate. E-n cele ce sunt. E-n pruncul din leagăn și-n omul cărunt”, spune cunoscutul gazetar.

 

În finalul postării facute publice pe pagina sa de Facebook, CTP spune ca deși nu este dezamăgit și-a pierdut și ultima speranță că România va scăpa vreodată cu adevărat de securitate și mentalitatea regimului comunist: "S-a stins și ultima scânteie de speranță că voi apuca să trăiesc în altă țară decât Hrepublica Socialistă Hrrumânia…”

 

Felix Precup