Cum e să fii simultan şi jucător şi spectator. (România la paralele inegale)

Sport (Categoria articolului)

“N-avem bani, n-avem mâncare,

Dar avem canal la mare,

Să se plimbe cu bărcuţa

Ceauşescu şi Lenuţa.”

Aşa începea în vremea comunistă un banc cu Bulă elev făcând o poezie la ora de română, pentru care profesorul stupefiat l-a luat de guler şi l-a dus la director şi l-a pus să repete ce-a zis în faţa clasei. Bulă s-a adunat ţanţoş şi a recitat în faţa directorului: “Avem bani, avem mâncare, / Şi-avem şi canal la mare, / Să se plimbe cu vaporul / Ceauşescu şi poporul.” Profesorul perplex l-a întrebat cu jumătate de glas: “Ce mi-ai zis mie la clasă şi ce zici acum?” La aceasta Bulă îi răspunde într-o ştanţă emblematică pentru vremurile de atunci, ca şi pentru cele de acum: “Una-i politica internă şi alta-i politica externă. (Să ne scuze cei care ştiau deja bancul!)

Pe plan intern, din puţinul pe care-l are alocat de la Ministerul Sportului plus contribuţiile membrilor legitimaţi, foarte puţini în comparaţie cu toate federaţiile ţărilor dezvoltate, bridge-ul ca sport o duce la limita subzistenţei, ca majoritatea sporturilor “nesemnificative”. Pe plan extern, însă, valoarea jucătorilor români este de faimă.

Din 21 august până în 2 septembrie au avut loc simultan două evenimente ce au captat întreaga atenţie a bridge-iştilor români: “Festivalul Internaţional de la Mamaia” şi Campionatele mondiale de echipe de la Marrakech în Maroc.

Dacă în Maroc am fost reprezentaţi de echipa naţională de perechi mixte, la Mamaia la festival s-a adunat spuma, crema şi blatul rămase din “tortul” bridge-ului românesc plus câţiva jucători sporadici din Bulgaria, Ungaria, Elveţia, Israel, Italia. La multitudinea de concursuri pe diverse sortimente - nu vă încărcăm memoria cu termeni de specialitate - au participat şi 5 câmpineni obţinând rezultate satisfăcătoare. Cu Simona Darie şi Costache Darie ne-am obişnuit să fie printre premiaţi. Anul acesta, după ce au câştigat în iunie “Trofeul Barometru” de la Piteşti, îşi făceau speranţe întemeiate şi pentru turneele de la Mamaia, şi au obţinut fiecare de câte două ori locul 2 în turneele de seară, dezamăgind însă în calificările pentru campionatul naţional de perechi mixte. La individual, un câmpinean s-a calificat în finala campionatului naţional, dar la care nu a participat din motive obiective. Cel mai frumos rezultat al câmpinenilor a fost realizat de Corina Corneanu care împreună cu ploieşteanca Aurelia Bordan au câştigat un turneu, fiind la primul lor trofeu important după o lungă activitate competiţională.

Festivalul de la Mamaia a avut ca inedit faptul că cei peste 200 de jucători participanţi urmăreau în direct pe net evoluţia echipei României la campionatul mondial de la Marrakech, indiferent că erau sau nu angrenaţi în vreun concurs. Trăiau intens şi comentau fiecare meci al echipei naţionale, parcă făceau o “mare spirală” ca să susţină cu forţa minţii de bridge-ist o echipă ce la distanţă de 2-3 mări şi ţări făcea pas cu pas, neşovăelnic, drumul spre o medalie, pe care au şi obţinut-o. În sferturi de finală România a întâlnit Italia şi cu mare dezamăgire spectatorii au văzut cum România pierde doar la 2 puncte diferenţă. Gata, se terminase! Acum puteau să-şi vadă liniştiţi de festivalul lor cu multele erori de arbitraj şi întorsături de scoruri şi clasamente. “Ca la noi, la nimenea” am putea zice. Dar, surpriză, la o oră pică vestea trăznet că România a câştigat meciul cu Italia la un punct diferenţă din cauza unei, ţineţi-vă bine, că pe la ei sunt foarte rare, erori de arbitraj. Iaca, şi la ei ca la nimenea.

A urmat semifinala în care România a pierdut cu Franţa. Apoi, în finala mică România a învins confortabil Belgia şi a câştigat medalia de bronz.

“Echipa de Bronz” a României s-a întors acasă, festivalul de la Mamaia s-a terminat. Pe lângă erorile de arbitraj şi clasament ce pot fi vrând-nevrând trecute cu vederea, în dreptul Federaţiei Române de Bridge putem bifa un festival reuşit, un rezultat formidabil al echipei de perechi mixte la mondiale, cu sprijinul solid şi nemijlocit al federaţiei, dar, spre regretul nostru şi o pată de neşters aşa de uşor pe obraz: cum e posibil să organizezi intenţionat campionatul naţional de perechi mixte şi campionatul naţional de individual exact în perioada când ştii că cele mai bune perechi mixte sunt plecate la campionatul mondial? Una-i politica internă, n-are importanţă cine iese la noi, că ştim noi pe cine trimitem afară să facă politica externă. Să mai câştige şi alţii, nu tot ăia, tot ăia…

 

În imaginile de mai sus, preluate de pe site-ul Federaţiei Române de Bridge, puteţi vedea echipa României medaliată cu bronz la campionatele mondiale şi mai jos jucătorii câmpineni la masa de joc în timpul festivalului.

 

Dan Precup