Constantin Brâncuși sărbătorit într-un cadru restrâns, la o micuță cafenea din Câmpina.

Actualitate (Categoria articolului)

Dacă avem un telefon android și mai verificăm uneori calendarul care vine preinstalat pe device-urile care ne ocupă viața de zi cu zi mai mult decât ar trebui, o să observăm pe 19 Februarie un eveniment numit "Constantin Brâncuși Day". Această zi este într-adevăr o sărbătoare națională, precum de exemplu, Ziua Drapelului, sau Ziua Imnului Național și lista ar putea continua cu multe alte zile despre care probabil nici nu știm că sunt sărbători naționale. Din păcate nici despre 19 Februarie nu am ști prea multe, dacă nu ar mai fi câțiva oameni dornici să promoveze adevăratele valori ale României. Un om de rând știe probabil, că pe 19 Februarie s-a născut Constantin Brâncuși, românul acela care "a făcut" Masa Tăcerii, Coloana Infinitului și Cumințenia Pământului… și cam atât.

Evenimentul de duminică s-a desfășurat în Prăjitoria cu Povești, o micuță cafenea, elegantă, din parcul Carol I. Un loc în care arta se îmbină cu cafeaua și oamenii de calitate. Cam în fiecare weekend se organizează câte o adunare culturală la Prăjitură cu povești, iar evident această duminică a fost despre Constantin Brâncuși.

L-am sărbătorit pe marele Brâncuși alături de un sculptor câmpinean, Vlad Dumitriu, sculptor și muzeolog la Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu din Câmpina, care ne-a vorbit despre cel supranumit "Titanul" sau părintele sculpturii moderne". Am putut afla o sumedenie de informații despre viața și lucrarea lui Constantin Brâncuși, unele povești mai cunoscute, altele mai puțin cunoscute de public. Vlad Dumitriu ne-a vorbit despre lucrarea de geniu a lui Brâncuși, dar și despre mici detalii referitoare la începuturile sale în viața pariziana. Probabil că mulți dintre dumneavoastră nu știați că "Titanul", până să își poată expune și vinde lucrările, pentru a obține bani pentru traiul zilnic, spăla vase în bucătăriile din Paris. Ba chiar pentru că era plătit la numărul de vase spălate, Constantin Brâncuși era pe cale să "inventeze" și mașina de spălat vase, găsind o metodă ingenioasă de a spăla cât mai multe vase, cu mâna într-un sac pe care îl rotea. Aceste relatări, care par la prima vedere amuzante, scot defapt în evidență geniul inovativ al marelui sculptor român.

La finalul evenimentului participanții care au dorit au extras câte un "răvaș" pe care era scris câte un citat din Constantin Brâncuși, citate pe care le-au citit publicului și au adus câte un scurt comentariu legat de vorbele înțelepte ale "părintelui sculpturii moderne".

 

Felix Precup