Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima sărbătoare a verii și ultima a anului bisericesc.
Actualitate (Categoria articolului)
Pe 29 August biserica ortodoxă face pomenire de tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul din oridinul lui Irod Antipa al IV-lea, fiul lui Irod cel Mare. Pentru această sărbătoare sfinții părinți au orânduit să se țină post negru, tocmai pentru aduce aminte creștinilor că Irod din cauza ospățului fără măsură a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan.
Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii ortodoxe și al creștinilor în general, acesta este numit și “Înaintemergătorul” deoarece a început să boteze și să propovăduiască venirea lui Iisus înainte ca Mântuitorul să se facă cunoscut lumii. La Sfântul Ioan a venit însuși Fiul Lui Dumnezeu să fie botezat în apele Râului Iordan.
Deoarece în anul 31, tetrarhul Irod Antipa al IV-lea, fiul lui Irod cel Mare, ducându-se la Roma la împăratul Tiberiu s-a oprit în casa fratelui său Filip. Aici s-a aprins de patimă pentru soția fratelui său, Irodiada, care i-a promis că se va căsători cu el, dacă se va despărți de soția sa, adică de fiica lui Areta, împăratul Arabiei, cu care era căsătorit de mult timp. Când s-a întors la Roma, Irod Antipa și-a alungat soția lui legitimă și s-a căsătorit cu Irodiada, împotriva legii. Pentru această nelegiuire, Ioan Botezătorul, păzitorul Legii lui Dumnezeu și propovăduitorul pocăinței, îl mustra pe Irod înaintea tuturor spunându-i: „Nu ți se cade să ții pe femeia fratelui tău” (Marcu 6, 18). Din Sfânta Evanghelie aflăm că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului că răsplată. Irod s-a tulburat auzind aceasta, dar a dat totuși poruncă să fie tăiat capul lui Ioan și adus pe tipsie.
Există mai multe tradiții și obiceiuri pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie în această zi de sărbătoare. Pe lângă postul negru orânduit de sfinții părinți, astăzi cei drept credincioși duc struguri la biserică spre sfințire apoi le împart în amintirea celor adormiți, de altfel cei ce nu pot ține post negru, pot consuma struguri și pâine.
Sărbătorile lunii August, Schimbarea la Față, Adormirea Maicii Domnului și Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul au o însemnătate deosebită, cei ce se ocupă de studiul tradițiilor bisericii consideră că sfinții părinți au stabilit ca aceste trei sărbători să fie prăznuite în luna august, ultima lună din anul bisericesc, drept semn că acest chip al lumii va trece, că cer nou şi pământ nou vor fi, după cum citim în Apocalipsa, capitolul 21. Anul bisericesc începe pe 1 Septembrie iar prima sărbătoare din noul an este un mare praznic: Nașterea Sfintei Fecioare Maria.