Ateliere de creație inedite pentru copiii câmpineni. Cei mici combină joacă educativă cu tradițiile românești de iarnă.
Învățământ (Categoria articolului)
Atelierele de iarnă organizate de Laura Alexandra Mâț vin cu o idee inedită. Copii care participă la acest ateliere au ocazia de a își dezvolta prin joacă abilitățile de comunicare și a rezolva diferite probleme prin munca în echipă și de a-și pune în valoarea partea creativă a imaginației.
Fiecare atelier are o temă legată de tradițiile românești de iarnă.
Chiar cu câteva zile înainte de Sfântul Andrei, cei mici au învățat cum se sădește grâul, evident în relație cu tradiția grâușorului de Sfântul Andrei. La următorul atelier s-au meșterit cadouri pentru Moș Nicolae, iar la cel mai recent cei mici au fost spiriduși chimiști. La acesta am participat și noi, din postura de privitori, având ocazia să vedem cum arată un atelier de acest fel.
Să lucrezi cu zeci de copii simultan, pare o misiune dificilă, însă doamna psiholog Laura Alexandra Mâț știe foarte bine cum să mențină ordinea și să capteze atenția micuților participanți. Copiii sunt fericiți, entuziasmați, plini de energie, dovadă că aceștia sunt atrași, chiar captivați de activitățile din cadrul atelierului de creație.
La cel mai recent atelier, participanții au fost spiriduși chimiști, care au reușit să aducă puțină zăpadă și la Câmpina, lucru de care micuții au fost foarte încântați. Până să ajungă la punctul culminant, cei mici au avut mai întâi “treabă”: au fost împărțiți în două echipe și au primit două jocuri puzzle cu piesele amestecate, pe care au trebuit să-l rezolve. Evident că nu a fost doar un joc, cei mici fiind nevoiți să își pună mintea la contribuție, să socializeze și să lucreze în echipă pentru realizarea obiectivului. După joc, cei mici au analizat împreună ce a funcționat mai bine în echipă, ce a funcționat mai puțin bine, care au fost neînțelegerile și cum se pot rezolva pe viitor.
Momentul favorit al micilor chimiști a fost, fără îndoială, experimentul chimic care i-a învățat pe spiridușii să facă zăpadă. Zăpada nu era nimic altceva decât o combinație între bicarbonat și spumă de ras, ingrediente pe care au fost coordonați să le prelucreze cu răbdare până când obțineau o compoziție albă și fină, similară cu zăpada. La final Laura Mâț i-a lăsat pe micuții spiriduși să își exploreze și latura creativă, fiecare încercând să modeleze câte ceva din zăpada prelucrată.
Atelierele de creație vor continua și în zilele ce urmează, marți pe 19 Decembrie cei mici își vor creea propriile decorațiuni de Crăciun, iar pe 22 Decembrie vor personaliza globuri de Crăciun.