Creștinii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc azi Rusaliile și cinstesc Sfânta Treime.

Actualitate (Categoria articolului)

 

 

La 50 de zile după Paște, Sfinții Părinți au decis să se facă pomenire de Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoarea cunoscută popular și sub numele de Rusalii sau Cincizecimea. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători ale lumii creștine și are strânse legături cu Învierea Domnului, reprezentând întregirea misiunii mântuitoare a lui Iisus. Cu puțin timp înaintea înfricoșătoarelor patimi, Iisus le-a profețit apostolilor despre acestea și le-a promis că, plecat fiind de pe pământ va rămâne lângă ei, “Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu.”, conform Evangheliei după Ioan. La scurt timp după ce le-a propovăduit acestea, Iisus a pătimit, a murit și a fost îngropat, însă a Înviat din morți, zdrobind iadul și păcatul strămoșesc, a mai petrecut 40 de zile printre oameni după care s-a înălțat la cer cu trupul. Apoi a trimis Duhul Sfânt peste apostolii săi.

În Duminica Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește chiar Sfântul Duh, după cum spune și Sinaxarul Rusaliilor: „În această zi, în Lunea Rusaliilor, prăznuim pe însuşi Preasfântul de viaţă Făcătorul şi întru tot puternicul Duh, Unul din Treime, Dumnezeu, Cel de o cinstire, de o fiinţă şi de o slavă cu Tatăl şi cu Fiul.”, astfel făcându-se aminte despre momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât sub forma unor limbi de foc asupra apostolilor. 

În a doua zi a Rusaliilor se prăznuiește Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, adică uniunea ce îl constituie pe Dumnezeu, Fiul fiind reprezentația umană a lui Dumnezeu ce a venit în lume să ne lumineze, iar Duhul Sfânt fiind definită ca și “căldura de la tatăl ce vine să ne încălzească”. Fiind vorba de două sărbători atât de importante, în aceste zile sunt și mai multe slujbe și tradiții speciale. Cele mai cunoscute fiind: Vecernia plecării genunchilor și sfințirea ramurilor de nuc sau tei. Vecernia Plecării Genunchilor este o slujbă în care se citesc 7 rugăciuni de mulțumire către Sfânta Treime, iar în timpul citirii acestora, atât preoții cât și enoriașii stau în genunchi, reprezentând un gest de smerenie. La finalul acestei slujbe ce se săvârșește imediat după Sfânta Liturghie din Duminica Rusaliilor, preoții sfințesc cu Agheasma Mică ramuri de nuc sau tei, reprezentând simbolic limbile de foc ce s-au pogorât asupra apostolilor.

 

Felix Precup