"Unde și de ce nu sunt produse tradiționale? Nu au loc de lucruri inutile..." - Păreri ale câmpinenilor despre Târgul de Crăciun

Actualitate (Categoria articolului)

Mulți dintre câmpineni sunt nemulțumiți că, nici în acest an, printre multe tarabe amplaste prin piață, nu se regăsesc producători cu produse alimentare tradiționale.

Înainte de pandemie era o tradiție ca la finalul fiecărei luni din an, pentru câteva zile de weekend, în zona pietonală din fața Pieței Centrale, să apară producători cu produse tradiționale din toată țara. Nu vorbim aici de niște simplii negustori care cumpărau produse dintr-un loc și le vindeau la tarabă cu suprapreț, cum se întâmplă în prezent. Era vorba de oameni din toată țara, care își expuneau doar marfă românească, meșteșuguri lucrate prin sate din Ardeal sau Bucovina, la aer curat, departe de poluarea din marile orașe. Puteai să cumperi brânzeturi, cărnuri, mezeluri, miere, dulciuri, sau băuturi, ba chiar și șerbeturi, care rar se mai găsesc prin magazine.

Dacă în 2020 și 2021, pandemia a ținut producătorii departe, nimeni nu își poate explica de ce în prezent, nu s-a găsit măcar un colțișor pentru ca aceștia să își vândă marfa. Câmpinenii sperau că macar pentru Crăciun vor putea să găsească bucate mai deosebite, specifice perioadei. Însă, în piață găsesc doar tarabe pline de articole pe care le poți cumpăra din orice magazin, la un preț mult mai mic.

Oamenii nu au ezitat să își exprime nemulțumirea, atât pe rețelele de socializare, cât și la fața locului, când observă că nu prea au ce cumpăra. Un domn aflat în trecere ne-a spus: "Măcar acum de sărbători puteau să vină și producătorii… Omul mai cumpara o pastramă, o brânză mai bună, erau mai scumpe dar măcar știai că sunt românești și naturale." Alte persoane spun că au renunțat deja la ideea de a aștepta producătorii în Câmpina și s-au îndreptat spre alte orașe precum Ploiești sau Sinaia, unde pot găsi tot ce au nevoie pentru o masă bogată și tradițională de sărbători.

În final încheiem prin a cita un comentariu de pe o rețea de socializare, în care autorul trage o concluzie foarte corectă despre "Târgul de la Câmpina": "Unde și de ce nu sunt cele cu produse tradiționale? Nu au loc de lucruri inutile! Păcat!"