Incendiu pe Valea Doftanei, la Barajul Paltinu

Actualitate (Categoria articolului)

 

Pompierii militari prahoveni au intervenit timp de mai multe zile pentru pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care s-a manifestat la pădurea din Valea Doftanei, zona Barajului Paltinu. Incendiul s-a manifestă la litieră, doborâturi și vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 12000 mp.

La locul intervenției s-au deplasat inițiat 14 cadre care au acționat timp de mai multe ore pentru localizarea incendiului. Deplasarea a fost una extrem de anevoioasă, iar tehnica de intervenție a constat într-o barcă, două autospeciale de primă intervenție și comandă și o autospecială de stingere.

După localizarea incendiului, pe parcursul nopții de miercuri, incendiul a rămas sub monitorizarea unui echipaj de pompieri.

În cursul zilei de joi, 2 noiembrie, după 9 ore de muncă, pompierii prahoveni au strâns baza material, s-au retras la bază și s-a constituit o nouă echipă de intervenție pentru neutralizarea incendiului. Focarele s-au împuținat, iar pompierii au acționat pentru tăierea doborâturilor care fumegau și, în același timp, s-a intervenit pentru stingerea litierei care încă ardea.

Cea de-a doua echipă, formată din 20 de cadre a intervenit cu o barcă, 5 motopompe, o autospecială de stingere și 3 autospeciale de primă intervenție. S-a acționat cu apă, fiind creată o rețea de furtunuri care au alimentat dispozitivele de stingere portabile purtate de pompieri. De asemenea, s-a intervenit cu drujbe pentru a mărunți doborâturile masive care încă ardeau violent, astfel încât să poată fi stinse.

După neutralizarea focarelor, locația a rămas sub monitorizare încă o noapte, cu pompierii prahoveni care au continuat continuat acțiunile de recunoaștere și de a stinge toți buștenii care mai fumegau. Lemnul este de esență tare, fag, astfel că a fost nevoie de o atenție deosebită stingerii. De asemenea, prezența vântului a făcut ca unele bucăți de lemn sa se reaprindă. La finalul intervenției s-a efectuat și o recunoaștere de pe lac, astfel încât pompierii să se asigure ca nu mai existau focare.

 

În ultimele 3 zile, peste 𝟭.𝟴𝟬𝟬 𝗵𝗮 𝗱𝗲 𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻 au fost afectate de arderile necontrolate

 

Pe fondul creşterii semnificative a numărului incendiilor de vegetație uscată, ca urmare a utilizării focului pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, ISU Prahova reamintește principalele reguli și măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

 

Trebuie reținut faptul că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, din cauza fumului dens.

De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de pompieri pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.