Derby-ul dezinformării…

Sport (Categoria articolului)

 

Sâmbătă 16 Martie a avut loc un nou episod din derby-ul orașului HM Junior Câmpina și CS Câmpina, cele mai bune școli dedicate sportului rege din municipiul nostru. Ca de fiecare dată, acest meci a reprezentat un motiv de mobilizare a suporterilor câmpineni care au creat un spectacol memorabil și în tribune. Din păcate, în spațiul public au apărut relatări menite să denigreze spectacolul sportiv, dar și numele clubului HM Junior Câmpina. Într-o notă tristă, după acest derby am rămas cu o sumedenie de informații transmise imparțial, direcționate către suporterii, antrenorii și jucătorii celor de la HM. 

 

Galeria HM a fost reprezentată de doar “20-30 de juniori ai clubului”:

Doar o simplă privire la o poză cu tribuna sinteticului de la “Petrol” poate arăta clar cum toată tribuna era plină și cel puțin jumătate ocupată de susținători ai HM Junior Câmpina. Putem număra, fără îndoială, peste 100 suporteri, doar privind imaginile. Mai trebuie menționat și faptul că, pe lângă o numărătoare de la care “s-au omis” vreo 80 de oameni, cei care au transmis această informație au avut grijă să acuze galerie celor de la HM, că ar fi fost organizată și învățată de adulți să înjure pe cei de la CS Câmpina. O concluzie eronată, mai ales că CS Câmpina și HM Junior se află într-un parteneriat început în această vară. 

 

“Petardele” celor de la HM, au adus poliția pe stadion:

Da, s-au folosit multe materiale pirotehnice dar, la fel ca în trecut, ambele galerii au participat la spectacolul pirotehnic. Poliția a venit la stadion după ce a fost chemată de o persoană din tribună, iar evident că la sosirea echipajului de poliție, spectacolul pirotehnic s-a mai potolit, însă nimeni nu a fost percheziționat sau sancționat. Venirea poliției a fost văzută ca un eveniment marcant, dar poliția și jandarmeria ar fi trebuit să fie prezente la meci încă de la început. Clubul gazdă, în cazul de față CS Câmpina, ar fi trebuit oricum să anunțe jandarmeria despre desfășurarea acestui meci, care reprezenta un anumit grad de risc. Spectacole pirotehnice sunt prezente pe multe stadioane, chiar și la nivelul ligilor județene și trebuie menționat că nimeni nu a fost rănit vreodată de la aceste manifestări.

 

Jocul celor de la HM și arbitrajul au stricat meciul:

De arbitraj am vorbit de multe ori, jucătorii pot protesta la orice decizie, sau arbitrajul poate fi cu adevărat slab. Nu o să comentăm modul în care arbitrul Ștefan Niculae a oficiat acest meci, însă trebuie să aducem aminte că într-o astfel de partidă, unde motivația este foarte mare, există inevitabil nervozitate în rândul jucătorilor. 

Despre joc, la un 2-0 obținut relativ rapid de HM Câmpina, echipa antrenată de Daniel Hagianu a ales să apere acest rezultat jucând cartea defensivă. Faptul că CS Câmpina a terminat meciul cu 0 șuturi pe spațiul porții, nereușind să aibă vreo ocazie mare deși s-a bucurat de posesia balonului, nu înseamnă că cei de la HM au stricat jocul.

 

Arbitrul aproape să plece bătut:

Dacă galeria celor de la HM a fost acuzată că este controlată de adulți pentru a scanda împotriva adversarilor, pentru părinții celor de la CS Câmpina, există o scuză: arbitrajul. În fapt, după meci părinții nemulțumiți, s-au dus să protesteze vehement la arbitru, fiind nevoie de intervenția antrenorului Roberto Opatchi și a polițiștilor pentru a calma spiritele. Pentru acest comportament s-a găsit o scuză: părinții nervoși au vrut explicații de la arbitrul central. 

 

Daniel Hagianu ironizat în mod indirect:

Antrenorul și președintele clubului HM Junior, Daniel Hagianu, a fost ironizat folosindu-se o declarație de la derby-ul trecut, când acesta a anunțat 1000 de oameni în tribună, număr de altfel atins în meciul tur. Fără să anunțe nimic înainte de meciul de sâmbătă, Daniel Hagianu a fost ironizat pe motiv că în galerie ar fi fost “20-30 de oameni” deși președintele de la HM Junior ar fi anunțat 1000 de oameni. Evident, dacă ne uităm la promovarea acestui meci, Daniel Hagianu nu a menționat nicăieri numărul de 1000 de spectatori, declarația despre care se face referire în spațiul public provine din luna septembrie 2023, când Daniel Hagianu vorbea despre meciul tur. În realitate, la partida de sâmbătă au participat aproximativ 500 de spectatori.

 

Concluzia: “Derby-ul dezinformării”:

Din păcate, pe lângă spectacolul sportiv, acest derby arată din nou modul prin care anumite persoane încearcă să denigreze cluburile sportive din Câmpina. Până acum s-a încercat pornirea unor discuții care să-l denigreze pe președintele CS Câmpina, Adrian Stoican. Acum, că a venit vremea derby-ului, s-a încercat cumva “demonstrarea” în fața publicului câmpinean a faptului că cei de la HM Junior, ar preda “ura” și spiritul războinic copiilor. Lăsând la o parte faptul că orice performanță reușită de HM Junior Câmpina este complet ignorată, nu este prima dată, când anumite știri sunt prezentate într-un mod total potrivnic clubului condus de Daniel Hagianu, cu scopul de a strica imaginea clubului.

Din fericire pentru toată lumea, președintele Daniel Hagianu a menționat că meciul a fost înregistrat integral atât video cât și audio, astfel orice acuzație nefondată adusă clubului poate fi demontată prin prezentarea materialului video. 

 

Felix Precup