Sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia. Care sunt tradițiile populare de la care câmpinenii nu fac rabat, pentru a le merge bine tot anul.

Actualitate (Categoria articolului)

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici este de departe una dintre cele mai populare sărbători ale primăverii și la fel ca la orice mare praznic al bisericii ortodoxe, există multe tradiții populare. Chiar dacă sunt diferite, în funcție de regiune, cei credincioși le respectă cu sfințenie în speranța că norocul și sănătatea vor poposi în casele lor.

Ca să înțelegem de ce această sărbătoarea are o încărcătură foarte mare pentru creștini, trebuie să cercetăm povestea celor 40 de martiri. Aceștia erau soldați în Legiunea a XII a Fulminata, în slujba împăratului roman Licinius. Cei 40, refuzând să aducă ofrandă zeilor, au fost mai întâi aruncați în temniță timp de 8 zile, unde au fost bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri de către soldații păgâni pentru a renunța la credința creștină. Refuzând să se închine zeilor, aceștia au fost aruncați dezbrăcați într-un lac înghețat din Sevastia, în zona actualului oraș Sivas din Turcia, unde fost lăsați să agonizeze pe lacul înghețat mai multă veme și apoi ademeniți cu o baie caldă, pe malul lacului. Doar un soldat dintre cei 40 nu a mai rezistat și ar fi declarat că renunță la creștinism, însă acesta ar fi murit imediat ce a intrat în baia caldă pregătită de oștirile păgânilor. În seara aceea s-au petrecut multe minuni, apa lacului s-ar fi încălzit, iar 40 de cununi luminoase s-ar fi pogorât din cer asupra mucenicilor. Văzând toate acestea, un soldat ce îi păzea și-ar fi aruncat hainele, alăturându-se celor 39 pe apele lacului. Martirii au fost scoși în viață din lac și au fost lăsați să agonizeze pe mal până au murit. Trupurile lor au fost arse, iar cenușa și osemintele rămase au fost aruncate în lac. Creștinii au reușit însă recuperarea mai multor fragmente osoase ale mucenicilor, astfel moaștele acestora au fost împărțite în multe locuri ale lumii.

Poate cea mai răspândită tradiție a acestei sărbători este legată de pregătirea măcinicilor sau a sfințisorilor. Fie că este vorba de cei fierți în apă, fie de cei copți, unși cu miere și asezonați cu nucă măcinată, gospodinele pregătesc aceste bucate în cinstea celor 40 de mucenici. În ziua de 9 Martie creștinii obișnuiesc să împartă măcinici după ce sunt sfințiți la biserică și alte produse de post în pomenirea celor adormiți.

O altă tradiție foarte populară este cea a celor 40 de pahare de vin, pe care le beau bărbații în această zi. Cei care nu pot "să ducă" 40 de pahare de vin aleg să bea un pahar de vin, împreună cu o lingură de semințe de floarea soarelui sau de dovleac.

Poate cei care au copilărit pe la bunici își aduc aminte cum aceștia stropeau pe 9 Martie toată casa cu agheasmă, apoi tămâiau  prin toate camerele locuinței. Gospodinele obișnuiesc să stropească cu apă sfințită și vasele în care urmează să prepare măcinicii. Se spune că cine face toate acestea va avea parte de noroc, sănătate, belșug și o cultură bogată.

Și bisericile din Câmpina au cinstit cum se cuvine aceast prasnic. În dimineața de miercuri s-a citit Acatistul Sfinților 40 de Muceninic, apoi seara s-a oficiat slujba Verceniei și a Litiei. Litia este un ritual special care se unește în general cu Vecernia și constă în sfințirea a 5 pâini, a vinului și a untdelemnului și se săvârșește la marile sărbători.

 

Felix Precup